Vrajitoarea de la Iazul Mierlei de Elizabeth George Speare

coperta carte vrajitoarea de la iazul mierlei youngart Titlu: Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei
Autor: Elizabeth George Speare
Numărul de pagini: 237
Genuri: ficţiune, aventură , clasică, istorie, romantică
Descriere: Kit a crescut pe insula Barbados, înconjurată de dragoste și răsfățată de bunicul ei. Dar când acesta dispare, trebuie să plece pentru că nu se cuvine ca o fată de șaisprezece ani să locuiască singură. Știe că are o mătușă și un unchi care trăiesc în colonia Connecticut. Așadar, singură și disperată, pornește înspre ei într-o călătorie pe mare, către Noua Anglie.
Când ajunge la destinație, Kit descoperă cu mâhnire un peisaj gri și umed, dar încă și mai tulburător i se pare modul de viață puritan din casa unchiului său. Nu-şi găseşte uşor locul acolo, dar asta până când o întâlnește pe Hannah Tupper, o femeie în vârstă, lângă care Kit simte că poate să fie, în sfârșit, ea însăși.
Dar coloniștii o cred pe Hannah vrăjitoare. Dacă află că tânăra îi este prietenă, același lucru îl vor crede și despre ea. Kit trebuie să aleagă: să-și abandoneze singura prietenă sau să-i rămână alături, chiar dacă ar putea pierde totul?

„Rar s-a mai întâmplat ca o carte să ne transporte în așa fel în viața din secolul al XVII-lea.“ –New York Herald-Tribune

Nota: 5/5
♥ ♥
♥ ♥ 

Prima dată am aflat de această carte pe blogul Simonei  şi m-a intrigat şi pe mine descrierea cărţii, dar şi entuziasmul cu care a vorbit Simona despre carte. Când am văzut-o şi la noi în librărie nu am putut să o las să stea pe raft până o cumpără altcineva 🙂
Astfel a ajuns şi în mîinile mele.

Am amânat cam mult citirea aceste cărţi, deoarece nu ştiam la ce să mă aştept şi-mi era frică să nu mă dezamăgească. Iar acum pot spune tare şi răspicat că a trecut peste aşteptările mele.

P102061g8

Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei urmăreşte povestea lui Kit, căreia îi dispare singura fiinţă care i-a fost alături toată viaţa, bunicul ei. În urma acestei dispariţii, Kit rămâne singură pe lume şi decide să plece la mătuşa ei, despre care îi povestise bunicul încă de când era mică. Unchiul şi mătuşa ei au două fete harnice, care la început o invidiau pe Kit, dar pe parcursul poveştii, invidia lor se transformă în prietenie. Încă unul dintre personajele ce nu o agrează pe Kit încă de la început este unchiul ei. Acesta nu a considerat că fata era binevenită în casa lor, dar nu s-a încumetat să o alunge.

P1020608

Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei este o carte plină de emoţii şi sentimente. Niciodată nu ştii la ce să te aştepţi. Kit este o adolescentă copilăroasă, plină de idei şi vise. Niciodată nu face cum îi spun alţii, în ciuda faptului că este conştientă de riscurile la care se supune , Kit mereu acţionează nesăbuit şi ia deciziile pe moment.

Odată ajunsă în noua casă, copila este nevoită să se adaptez uneui stil nou de viaţă, deoarece până atunci ea nu muncise o zi în viaţa ei. Văzând cum lucrează Mercy şi Judith, verişoarele ei, Kit a încercat să le ajungă din urmă sau măcar să le ajute cu ce poate.

P102059789

Katherine (numele lung a protagoniste) s-a simţit prost, deoarece nu înceta să le dezamăgească pe verişoarele ei, iar în una din zilele ei negre a mers să se plimbe în Lunca, un loc plin de culoare şi magie. Acolo o întâlneşte pe Hannah, o bătrânică, ce are răbdarea s-o asculte şi îi dă speranţe să meargă mai departe. Kit a început să o viziteze mai des pe bătrână, dar localnicii bănuiesc că Hannah e vrăjitoare. Să fie adevărat? Să fie şi Kit o vrăjitoare? Sau poate doar o poveste inventată de oameni pentru a explica lucrurile ciudate ce se petrec în familiile lor. Dar totuşi, de ce Kit o vizitează?

P1020602

Această carte nu m-a ţinut în suspans pe tot parcursul lecturii, dar nu o puteam lăsa din mână, deoarece nu mă puteam opri din citit, niciodată nu m-aş sătura să citesc despre vreo altă aventură de a lui Kit, despre Hannah, dar şi celelalte personaje. Mi-a părut rău când am terminat-o, însă finalul a fost perfect.

Încă un aspect al cărţii care-mi place, este faptul că e scrisă la persoana a III-a. În ultima vreme am citit prea multe cărţi scrise la persoana I şi au început să mă plictisească.

P1020595t

Un lucru pe care am uitat să-l menţionez este vârsta. Conform editurii Youngart, această carte este potrivită adolescenţilor cu vârsta de 14 ani şi mai mari. Nu sunt deacord cu acest lucru. Cred că şi copii mai mici, de vreo 12 ani ar putea înţelege această carte la fel de bine ca mine sau oricare alt adolescent. Nu cred că cineva ar trebui să fie lipsit de o lectură frumoasă şi o aventură minunată doar pentru că nu are 14 ani 🙂

P1020599

Eu am achiziţionat cartea de la Librarius şi, sincer, în Republica Moldova am văzut-o o singură dată în librărie şi din fericire am cumpărat-o atunci 🙂 Nu ştiu în ce librării o puteţi găsi, dar o puteţi comanda de pe site-urile librăriilor online:  YoungartLibrariusLibris, dar şi altele.

P10205966r4tg.jpg

“Așteptă să vadă barca îndepărtându-se de mal. La jumătatea distanței până la corabie, Nat se întoarse și o privi lung. Apoi ridică mâna, în tăcere. Kit ridică și ea mâna să-l salute, după care se întoarse și o porni spre casă de-a lungul fluviului. Nu îndrăznea să stea până când barca avea să ajungă la Delfin. Încă o clipă și și-ar fi pierdut ultima urmă de bun simț și de mândrie și s-ar fi aruncat în apă după barcă, implorându-i să n-o lase acolo.” ❤

GooseNoBackground

Advertisements

6 thoughts on “Vrajitoarea de la Iazul Mierlei de Elizabeth George Speare

  1. Mă bucur că ți-a plăcut și ție. 😀 Într-adevăr, este o carte pe care nu o poți lăsa din mâini. Eu vreau să fie și o continuare, a fost prea frumoasă și mi-ar plăcea să văd ce se mai întâmplă cu personajele.
    Btw, îmi place mult prima poză pe care ai făcut-o, e foarte reușită! *_*

    Liked by 1 person

  2. Pingback: ~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s